Amateurkunstmarkt 26 mei 2019

Geslaagde amateurkunstmarkt Oude Dorp 26 mei 2019

De amateurkunstmarkt in het Oude Dorp was zondag 26 mei een groot succes. Al vóór openingstijd was het aantal bezoekers groot. De hele dag door werd de markt druk bezocht en heerste er een vrolijke en gezellige sfeer.

Om 12.00 uur opende wethouder Herbert Raat de markt. Hans Jansen, voorzitter van SAKB Kunstlokaal, heette iedereen welkom en gaf Herbert Raat het woord. De wethouder vertelde dat er in de gemeenteraad veel hart is voor kunst en cultuur. ‘Amstelveen zal de komende tijd merken dat de gemeente de aandacht voor kunst en cultuur naar een hoger plan brengt’, beloofde hij. Daarna bood Hans Jansen hem zijn portret aan, getekend door Edgar Jansen, docent aan SAKB Kunstlokaal. De wethouder was hiermee blij verrast en werd er een tikje verlegen van. Het was dan ook een bijzonder geslaagd portret.

Hans Jansen vertelde daarna een en ander over de functie die SAKB Kunstlokaal in Amstelveen vervult voor amateurkunst. Ook lichtte hij het project Taskforce toe: een samenwerkingsverband tussen alle amateurkunstverenigingen en -clubs in Amstelveen, van beeldende kunst tot dans en muziek. Taskforce is nu bezig met een inventarisatie van alles wat er op dit gebied in Amstelveen bestaat. De bedoeling is niet alleen om samen mensen te stimuleren om ‘iets te gaan doen’, maar ook om samen laagdrempelige evenementen te organiseren.

De hele dag waren er op de markt veel belangstellenden. Aan alle kraampjes werd druk gepraat, werden vragen gesteld over het werk, werd gelachen en werd er ook aardig wat verkocht. Vooral de kleinere voorwerpen, zoals sieraden en kleine schilderijtjes, aquarellen en etsen, vonden gretig aftrek. Maar ook voor grotere kunstwerken hadden kopers belangstelling. En ook al ging het de amateurkunstenaars niet in de eerste plaats om de verkoop, ze waren blij dat mensen hun werk waardeerden en thuis aan de muur wilden hangen.

Bij de kraam van SAKB Kunstlokaal waren activiteiten voor bezoekers. Zo kon je je portret laten tekenen door Edgar Jansen. In een kwartier had hij een goed gelijkende potloodtekening op papier. Ook kon je er ontdekken hoe hoogdruk werkte. Veel kinderen kwamen tekenen en knippen en gingen met een zelfgemaakte hoogdruk naar huis. Het was niet moeilijk. Er stonden vazen opgesteld, die kon je natekenen, uitknippen en op een papier plakken. Brigit Hamer, die bij SAKB Kunstlokaal de jeugdgroepen begeleidt, ging er dan met de inktroller overheen en legde het samen met afdrukpapier onder de pers. Je kreeg dan een prachtige afdruk.

Iedereen werd uitgenodigd om aan de loterij mee te doen. Je hoefde alleen maar je naam en telefoonnummer op een papiertje te schrijven en in de doos te doen. Aan het eind van de middag mochten kinderen de lootjes trekken. De prijzen gingen naar Els van der Meulen, Lies Rip en Kees de Raaff. Zij mogen een gratis workshop volgen tijdens de zomerworkshopweek van 22 t/m 30 juni bij SAKB Kunstlokaal.

De markt werd muzikaal opgeluisterd door accordeonist Jean, die met zijn outfit van Bretonse schipper en zijn vrolijke deuntjes bijdroeg aan de goede sfeer. Ook B&B Station Amstelveen had met heerlijk gebak een bijdrage geleverd.

Na de uitslag van de loterij bedankte Hans Jansen alle vrijwilligers die deze markt tot een succes hadden gemaakt. Vooral Johanna Dekker en Leena Bjorklund hadden zich er enorm voor ingezet. Leena was die ochtend live op radio Noord-Holland te horen geweest om de markt aan te prijzen. Het resultaat was een record aantal bezoekers in vergelijking met voorgaande jaren.