Geveltuintjes

Geen voortuin, maar wel behoefte aan groen voor de deur? Amstelveners mogen met toestemming van de gemeente een rij tegels langs de gevel verwijderen en een geveltuin aanleggen. Zo’n strook beplanting draagt niet alleen bij aan een groener straatbeeld, maar houdt de woning in de zomer koeler en zorgt ervoor dat regenwater sneller in de grond kan infiltreren.

bloeiendegeveltuin

Dat het klimaat verandert, is onder meer te merken aan de lange droge periodes of juist extreme regenbuien die steeds vaker voorkomen. Als Amstelvener kunt u uw straat ‘rainproof’ maken door een geveltuintje aan te leggen. En het fleurt meteen de straat op. Een geveltuin haalt het grijs uit de straat en brengt het groen erin. Naast klimaatadaptief is het ook nog eens goed voor de bijen, vlinders en andere insecten. Wilt u een geveltuin aanleggen? Vraag dit dan gratis aan bij de gemeente!

Eenvoudig aan te vragen

Een geveltuin hoeft niet duur te zijn. Het planten van een paar stokrozen heeft al een positief effect. Vanaf 1 mei 2019 zijn voor alle eigenaren van woningen of bedrijfspanden geen gemeentelijke kosten meer verbonden aan het aanleggen van een geveltuin. Een inwoner hoeft alleen een aanvraag te doen en ontvangt dan een zogeheten ‘afsprakenbrief’ van de gemeente die ondertekend retour gestuurd moet worden. Hiermee geeft de gemeente toestemming om een rij tegels langs de gevel te verwijderen en de grond te gebruiken als tuin. De grond blijft eigendom van de gemeente. Wie verhuist, moet de geveltuin verwijderen of overdragen aan de nieuwe eigenaar.

Bekijk de aanvraagprocedure en de spelregels

Bron: gemeente Amstelveen