Subsidie voor groene daken

Hoe leuk is een groen dak of een groen gevel? Dat is toch een mooier uitzicht dan een grijs vlak? Een leuke bijkomstigheid, het biedt ook vele voordelen voor uw woning of gebouw. En de gemeente betaalt mee!

Groendak

Voordelen

Een groen dak/gevel heeft een groot aantal voordelen. Een aantal is bekend, maar niet allemaal. Vandaar dat we de voordelen op een rij hebben gezet.

Langere levensduur dak

Door blootstelling aan warmte, licht en UV-straling veroudert een dak snel. Een groen dak is koeler dan een zwart dak, ook houdt het licht en UV-straling tegen waardoor de onderlaag minder snel veroudert. De levensduur van de dakbedekking verdubbelt door de aanleg van een groen dak.

Koeling

De temperatuur op een zwart dak kan oplopen tot wel 85°C. Een groen dak daarentegen blijft rond de 35°C. Dit heeft een groot effect op de binnentemperatuur van een gebouw. Een groen dak kan de ruimte direct onder het dak 5°C verkoelen. Een groen gevel werkt ook verkoelend. Hierdoor is minder airconditioning nodig, wat energie bespaart.

Geluidsdemping

Groene daken en gevels hebben door hun massa een geluiddempende werking. De harde oppervlakken die elke stad kenmerken werken voornamelijk geluid reflecterend in plaats van geluid absorberend. Onderzoek heeft aangetoond dat een groen dak met 10 cm substraat een geluidsreductie van 5 decibel oplevert. Een dikkere onderlaag kan een nog groter effect hebben.

Een groen gevel werkt als een geluidsbarrière om uw pand. Het absorbeert geluid met 41% ten opzichte van een traditionele gevel en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen uw pand als daarbuiten. Het levert een geluidsreductie van 8 decibel op, waarmee omgevingsgeluid gehalveerd wordt.

Biodiversiteit

Groene daken en gevels kunnen meewerken aan het behoud of herstel van bedreigde diersoorten en planten, zoals bijvoorbeeld vogels en bijen. Ze kunnen dienen als groene stapstenen in de stad, die verbindingen maken tussen grotere leefgebieden zoals parken, tuinen, vervallen bouwplaatsen, en spoordijken.

Prettig leefklimaat

Een groen dak heeft niet alleen voordelen voor de gebruiker, maar ook voor de directe omgeving. Het uitzicht op groen kan het leefklimaat in stedelijke of kantoorgebieden prettiger maken. De therapeutische invloed van natuur is bekend en kan leiden tot de reductie van stress, verlaging van de bloeddruk, afname van spierpijn en een toename van positieve gevoelens.

Hittestress

De stad bestaat voor een groot deel uit verhard en donker oppervlak. Doordat deze oppervlakken opwarmen en warmte blijven uitstralen ontstaat het ‘Urban Heat Island Effect’. Hierdoor kan het in de stad tot 5 graden warmer worden dan buiten de stad. Door de verkoelende werking kunnen groene daken en gevels dit effect tegengaan.

Hoger rendement zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een hoger rendement in combinatie met een groen dak. Door de lagere temperatuur op een groen dak neemt het rendement van zonnepanelen met 6% toe. Een bijkomend voordeel is dat zich andere plantensoorten vestigen op de schaduwrijke plekken achter de panelen.

CO2 en fijnstof

Vegetatie kan fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Onderzoek heeft aangetoond dat groene daken in staat zijn om cadmium (een zwaar metaal dat vrijkomt door onder meer industrie), koper, lood en zink op te nemen.

Bufferen van regenwater

Door gebrek aan onverhard oppervlak ontstaat er in steden een hoge druk op het rioolstelsel bij hevige regenbuien. Groene daken werken als een spons en kunnen 60 tot 80 procent meer water vasthouden dan een onbegroeid dak. Op die manier wordt wateroverlast op straat én in huis voorkomen.

Bekijk de voorwaarden op de website van de gemeente Amstelveen

Bron: gemeente Amstelveen