Subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen

Om het verduurzamen van de stad te versnellen en energiebesparende maatregelen te stimuleren biedt Gemeente Amstelveen vanaf januari 2020 verschillende subsidies voor energiebesparende maatregelen. Het doel is het verminderen van het energieverbruik met als stip op de horizon een fossielonafhankelijk Amstelveen in 2040.

Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid): “De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. Als gemeente willen we inwoners op allerlei manieren ondersteunen. De gemeente Amstelveen stimuleert met deze subsidieregeling activiteiten die leiden tot aardgasvrije woningen. In 2050 zal Nederland geen aardgas meer gebruiken om woningen en gebouwen te verwarmen. De gemeentelijke gebouwen moeten zelfs al in 2030 van het aardgas af zijn. Een stad zonder aardgas past bij de plannen van Amstelveen om in 2040 fossielonafhankelijk te zijn.”

De subsidies zijn gericht op huiseigenaren, huurders, kleine particuliere verhuurders en Verenigingen van Eigenaren (VVE’s). Er zijn subsidies voor:

  • Een aardgasvrije ruimteverwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp (maximaal
    € 2.500);
  • Een aardgasvrije tapwaterinstallatie (maximaal € 500);
  • Een aardgasvrije kookvoorziening, zoals koken op inductie (maximaal € 200);
  • Een thuisaccu voor het opslaan van zonne-energie (€ 900);
  • Een douche Warmte Terug Winning, die de warmte van het wegstromende douchewater
    gebruikt om het koude douchewater alvast op te warmen (€ 100);
  • Een zonneboiler (€ 900);
  • Een bodemenergiesysteem (€ 1.500). Hiermee kunt u uw woning verwarmen.

De regeling heeft een looptijd van twee jaar, waarbij er voor 2020 en 2021 twee keer € 360.000 beschikbaar wordt gesteld om inwoners te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Naast deze financiële ondersteuning worden er volgend jaar door de gemeente verschillende collectieve inkoopacties georganiseerd die aansluiten bij de verschillende subsidies.

De complete regeling en voorwaarden zijn te vinden op de volgende pagina’s:

Bron: gemeente Amstelveen, december 2019