Lama

L

Welkom in Dierenpark Amstelveen. Bij ons vind je de meest uiteenlopende diersoorten: van hond tot zwaan, van vis tot olifant, hele en halve paarden, aapjes, ganzen, een lammetje en een wereldberoemd zwijntje. De dieren genieten allemaal van een prachtige leefomgeving, waarin zij zich helemaal thuisvoelen. Zo lijkt de lama in de Acacialaan daar geboren en getogen te zijn.

Mijn dierenliefde strekte zich tot nog toe niet uit tot lama’s. Als kind ging ik vaak met mijn vader naar een naburig hertenkamp. Daar liepen twee lama’s. Hun vacht zat vol klitten, opgedroogde modder en naar mijn kindermening ook poep. Ik vond ze vies. Bovendien spuugden ze, en dat stonk verschrikkelijk. Op een internetsite lees ik nu dat spugen voor hen een belangrijk communicatiemiddel is, waar ze in de natuur alleen gebruik van maken als ‘lama’s onder elkaar’. Maar als ze in gevangenschap opgroeien, lees ik op die site, spugen ze ook naar mensen, want dan denken ze dat die mensen ook lama’s zijn. Hun spuug bestaat uit zure sappen met onverteerd eten uit hun maag. Een soort kots dus. Nee, ik keek liever naar de bambi’s in het hertenkamp.

Ik zag die lama in de Acacialaan voor het eerst vanaf de Sportlaan, uit de verte. Daar aan het water stond een slank dier op ranke hoge poten te grazen, met zijn lange hals en zijn lief klein kopje naar beneden gericht. Na mijn jeugdtrauma in het hertenkamp associeerde ik dit elegante diertje natuurlijk niet meteen met een lama. Toen ik eenmaal wist dat het echt om een lama ging, ben ik dichterbij gaan kijken en werd ik verliefd. Dit was de mooiste, de schoonste en de liefste lama die ik ooit gezien had. En hij spuugde niet naar me, maar ging onverstoorbaar door met grazen. Hij begreep dat ik geen lama was.

De lama is gemaakt door beeldhouwster Theresia van der Pant (1924 – 2013) en is in 1962 door de gemeente Amstelveen hier geplaatst. Theresia van der Pant was een talentvol beeldhouwster en is vooral bekend geworden van haar dierenbeelden, maar ook van het grote beeld Koningin Wilhelmina te paard (1972) dat op het Amsterdamse Rokin staat te pronken.

Museum Beelden aan Zee noemt haar ‘de ongekroonde koningin van de Nederlandse dierplastiek’ en organiseert in het najaar van 2019 een speciale tentoonstelling van haar werk. (Zie: www.beeldenaanzee.nl )