Aan de Van der Leeklaan zijn aan de even zijde 34 berken gekapt. Dit is gebeurd op basis van de jaarlijkse bomenrenovatie. De gemeente verzamelt de bomen die na een verplichte boomveiligheidscontrole een afname van kwaliteit laten zien, door bijvoorbeeld ouderdom, ziekte en plagen en slechte groeiomstandigheden, op een lijst. De bomen worden beoordeeld en vanaf het najaar worden slechte bomen gerooid. Onveilige bomen worden direct verwijderd. Bij de start van het broedseizoen, op 15 maart, moeten de werkzaamheden zijn afgerond.
Volgens de gemeentelijke bomenrenovatielijst is uit de jaarlijkse veiligheidsinspectie gebleken dat de bomen een matige tot slechte conditie hebben en een gevaar voor de omgeving kunnen worden. Acht bomen zijn al eerder gerooid. De bomen worden vervangen door nieuwe bomen. Deze bomen worden zoveel mogelijk in plantvakken geplaatst. De groeiplaatsen worden verbeterd.
Jan, de Jong, coördinator vleermuiswerkgroep IVN-afdeling Amstelveen, heeft hierover het volgende bericht ingezonden:
“Weer zijn deze winter veel gezonde bomen onnodig gekapt in Amstelveen. Zelfs in de winter zagen de berken in de van der Leeklaan(Keizer Karelpark) er goed uit. Ze stonden helaas allemaal op de bomenrenovatie-kaplijst van 2020/2021, zie ook www.amstelveen.nl/boombeheer daar staan in elf andere straten de bomen op de lijst.
De gemeente heeft de neiging om, wanneer er een paar in de straat het niet zo goed doen (of zelfs zijn gesneuveld), om dan maar meteen alle bomen in de straat te rooien. Er komen dan spillebenen voor terug, dan duurt het wel minstens 20 jaar voordat die weer net zo mooi zijn als hun voorgangers al waren. De huidige bomen waren 20 jaar oud en konden dus nog makkelijk 45 jaar mee en steeds mooier worden.
Als de gemeente eens aan de bewoners zou vragen: wat willen jullie?
- alle bomen kappen, als er enkele het niet zo goed doen? of
- zo veel mogelijk bomen in leven houden, met zo nodig extra voedingsstoffen, zuurstof en genoeg water? of
- als er eén door éen zwam is aangetast, die ene boom dan direct kappen en een nieuwe aanplanten.
Dan zorg je er voor dat de straat sfeervol en aantrekkelijk voor mens en dier blijft. Hoe meer bomen hoe zuiverder de lucht, zoals algemeen bekend. De gemeente Amsterdam voegde onlangs voedingsstoffen en zuurstof aan de bodem van het japanse bloesempark in het Amsterdamse bos toe: om de groeimogelijkheid van de bomen te verbeteren en nog meer toeristen te trekken. Dat hadden de berken in de van der Leeklaan ook wel gewild. ‘Bomen kunnen veel grootstedelijke problemen oplossen’ bron: Bomenstichting”.
