NL Doet actie 2019

Fruittuintje voor de kleintjes

Wat is een wethouder?’ vraagt een van de kinderen. Wethouder Marijn van Ballegooijen luistert aandachtig en denkt even na. Dan glimlacht hij en antwoord: ‘De wethouder helpt de burgemeester en de ambtenaar fruit helpt weer de wethouder. Dus ik ben de helper van de burgemeester. En naast mij staat hoofd fruit’. De kinderen knikken… Duidelijk….

Vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart vonden weer de landelijke NL Doet Dagen plaats en wij, het wijkplatform Keizer Karelpark, deden weer mee en wij kregen veel hulp! Onze stadsecoloog,  team groen van wijkbeheer, natuurkunstenaar en –docent Erik, hobby-imker Herman, bakwonder Jannie, verschillende vaders en moeders en andere vrijwilligers en zelfs een aantal collega’s van een bank uit de Bijmermeer. Dit jaar gingen wij aan de slag bij basisschool ‘Het Palet’, waar veel kinderen uit onze wijk naartoe gaan. Zij zijn een ‘gezonde school’ en hadden als maandthema ‘bloemen’…. Of wij daar iets mee konden? … Ja, dat konden wij wel.  …En of er 85 kinderen mee mochten doen? … ’Ja dat mocht. …

Imker en honingpotjes

Imker Herman maakte indruk met zijn veiligheidspak en verhalen. Hij heeft van alles verteld over het bijenvolk en hij had zijn veiligheidspak aan. En hij had zelfs een bijenkast meegenomen om te laten zien. Hij had ook een kinderpak mee, zodat de kinderen konden proberen hoe het is om zo’n gek pak aan te hebben. ‘Heb je ook bijen meegenomen?’  vroegen de kinderen aan Herman. Maar dat had hij niet. ‘Bijen houden niet van reizen. Die zouden nu erg boos zijn en ons steken. Dus die heb ik lekker thuis gelaten.’

De kinderen luisterden geboeid en sommige wisten een heleboel vragen te stellen. Ter afsluiting kregen alle kinderen een klein potje honing van eigen bijen en de juf kreeg een prachtige bijenposter voor in de klas.

Minimoestuintjes bouwen

Op  het schoolplein werd ondertussen een moestuinbak gebouwd. Twee vaders gingen ondanks slecht weer al  vroeg aan de slag met de moestuin voor het schoolplein. Er werd gezaagd, geschroefd en een hekje geplaatst, met als resultaat een prachtige bak!

De minimoestuin voor de kleuters werd ‘s middags gebouwd door twee vrijwilligers van een bank uit de Bijlmermeer. Ondanks de regen gingen ook zij slepen met de tegels, zagen, schroeven en het zand met moestuinaarde mengen en gaashek plaatsen.  Zo kwam er ook een prachtige moestuinbak voor de kleuters!

Als de zaadjes die de kinderen vrijdag in de potjes geplant hebben, groot genoeg zijn, wacht er een prachtige plek op ze en worden ze overgeplant in deze moestuinbakken.

Eerste planten voor de minimoestuintjes

Nadat beide minimoestuintjes waren gebouwd, het zand was vermengd met moestuingrond, konden de eerste plantjes de grond in. De aardbeitjes bloeien al en hopelijk geven zij straks lekker veel vruchten.

Bloemenweide zaaien voor de insecten

De kleuters gingen vlak bij het grote insectenhotel een bloemenweide zaaien.

Hoofd fruit: ‘Het zaaien met de kleuters laat zien dat ieder kind uniek is. De één strooit zand met zaad in een oogwenk uit, terwijl de ander zeer geconcentreerd alles doseert en ruim de tijd neemt. In het begin hadden de kinderen schroom om met schoeisel of laarzen door de natte aarde te lopen. Dat was gauw voorbij toen het zaaiwerk in ganzenpas moest worden aangelopen.’

Bollen planten voor de insecten

De kinderen van groep 3 en 4 konden met schepjes aan de gang. Zij gingen bollen van lenteklokjes en narcissen planten. Dat deden zij aan de oever tussen de twee gebouwen in.

Bloempotjes beschilderen

Omdat wij groenten binnen voor willen kweken moeten wij natuurlijk vrolijke potjes hebben. En die maak je het beste zelf.

Groenten zaaien in turfpotjes

De kinderen hebben turfpotjes met aarde gevuld en zaden gezaaid van zonnebloem, cherrytomaat, courgette, stampeul, zomerwortel en bosui. Elk potje werd voorzien van een vrolijk vlaggetjes met de naam van het kind en de gezaaide groente.

‘Mag je er maar 1 kiezen?! Maar ik wil er 2!’ Ze hadden er duidelijk echt zin in! 

‘Mag ik er maar 1? Maar als ie nou dood gaat…?’

En ook: ‘Ik heb er 2 ingedaan, wat moet er nou op mijn bordje staan?!

Pauze met bijzondere cakejes

Alle kinderen kregen heerlijke fruitcakejes. En niet zomaar een fruitcake! In de cakejes zat het fruit dat er straks rond het schoolplein gaat groeien.  Het was dus een heerlijk voorproefje! Dank aan onze meesterbakker Jannie, die 200 prachtige cakejes heeft gebakken en versierd!

Fruitbomen, bessenstruiken en naambordjes

Wij hebben rond het schoolplein een appel-, een peren- ,een pruimenboom en een vijg geplant. En langs het hek druiven en frambozenstruiken. Dan kunnen de kinderen straks in de pauze bessen snoepen.  Daar horen natuurlijk naamborden bij. Twee vrijwilligers van een bank uit de Bijlmer schildeden mooie bordjes!

Blijbuikje

Voor de kleuters was er ook een voorleesmoment. Het boek ‘Blijbuikje’ verteld het verhaal van een kind dat verdwaalt in het bos. Hij is verdrietig en eigenlijk wordt hij altijd getroost met snoep, maar nu troosten de dieren uit het bos hem met fruit. En dat vindt hij eigenlijk best lekker. Dus als hij weer terug is bij zijn ouders, wil hij zelfs liever fruit dan snoep. 

Voorleester Lia vertelde: ‘Een kind zat aandachtig te luisteren. En toen ik vertelde dat het kind fruit verkoos boven snoep, kneep het de ogen dicht en schudde het zijn hoofd. Dat kon toch niet, snoep laten liggen. ‘

Warme hapjes en drankjes

Van al het werken in het best frisse weer krijg je het koud en krijg je trek. Met koffie, thee, soep, brood en kibbeling kregen wij iedereen weer warm en energiek om door te gaan. Dank aan de inkoop- en keukenploeg!

Fruitquiz

Wethouder Marijn van Ballegooijen kwam deze ochtend ook nog langs en heeft samen met onze stadsecoloog (medewerker flora en fauna en hoofd fruit) een fruitquiz met de kinderen gespeeld. Daarbij kregen zij eerst bloemen en blad aan takken te zien en moesten zij raden welk fruit erbij hoort. Dat was best moeilijk, maar iedereen deed enthousiast mee. En dan mochten zij ook nog allemaal  soorten fruit proeven zoals vijg, aardbei, peer, appel, banaan, aalbes, bosbes, framboos, witte druif, rode druif en een hele gekke paarse lange druif. Sommige fruitsoorten zoals appel en banaan waren makkelijk. Maar ander fruit, zoals vijg en de aalbes was spannend om te proeven en het laatste fruit, de lange druiven, kende helemaal niemand, maar was verrassend lekker. En er zaten ook kleine tomaatjes tussen. Horen die wel in een fruitquiz? Marijn had hulp nodig van de kinderen om deze vraag te beantwoorden. En de kinderen hielpen hem graag.

Hoofd fruit: ‘Het leukst vond ik de quiz en het uitdelen van het fruit. De kinderen hadden volop aandacht en het water liep ze soms uit de mond van al dat fruit. Een jongen moest prompt naar het toilet na het eten van een pruim.’

Fruit mee naar huis en voor de volgende week

Wij hadden speciaal een hele fruitkraam gevuld met allemaal soorten fruit opgebouwd. Elk kind kon uitzoeken wat het lekker vond en mocht een zakje vullen om mee naar huis te nemen. Uiteindelijk bleef er nog genoeg fruit over om ook de volgende week nog te proeven.

Bordjes ophangen 

Omdat de verf nog moest drogen konden de bordjes niet meteen worden opgehangen. Dat hebben de mannen van de groenploeg voor ons gedaan! Dank jullie wel!

Oogstfeest

Wij hadden gerekend op 1 ½ dag werk, maar met al die vrijwilligers vloog de tijd om en eind van de dag was eigenlijk al het werk al gedaan. Wij hebben gegraven, geplant, getimmerd, gezaaid, verteld, voorgelezen, geschilderd, gespeelt en geraden en lekker gegeten en gedronken.

En wij komen nog terug. In het najaar houden wij een klein oogstfeest om de cirkel rond te maken.

Namens het wijkplatform, Frauke Ricklefs