Schouwend Meisje

In vroeger tijden had elke zichzelf respecterende stad tenminste één poortwachter in dienst. Amstelveen heeft nu een schouwend meisje. Ze staat aan de Van der Hooplaan, tegenover de Meerkamp en lijkt zo de toegang tot het Keizer Karel Park en de rest van Amstelveen te willen beschermen.

Het bronzen meisje is gekleed in een rok die tot op de kuiten reikt en een kort hesje. Ze heeft haar rechterarm opgeheven en houdt haar pols en haar hand boven haar ogen. Zo tuurt ze richting Uithoorn. Om te kijken of er van die kant gevaar dreigt? En wat dan? Ze is ongewapend en heeft geen mobieltje om ons te kunnen bellen en waarschuwen. In haar eentje zal ze niet veel kunnen uitrichten tegen naderende gewelddadigers… Een poortwachter was misschien toch een beter idee geweest. Laten we maar hopen dat Uithoorn geen kwaad in de zin heeft.

Of staat ze gewoon te kijken of de bus er al aan komt? 347 en 348 rijden hier af en aan, daar hoef je niet zo lang voor te staan turen, lief meisje. Bovendien kun je dan beter bij de halte gaan staan, want ze zullen niet voor je stoppen op deze plek.

Hoe dan ook, ik zou maar uitkijken als ik jou was, meisje. Pas goed op jezelf!

Schouwend meisje is in 1962 gemaakt door Margaretha de Goede-Taal. Over deze beeldhouwster, die in 1936 geboren is, is niet veel bekend. Ze maakte onder andere ook het beeld Begijn (1974) voor het Amsterdamse Begijnhof, als eerbetoon aan de laatste begijn die daar in 1971 overleed. Ook maakte ze de Bronzen zeeleeuw (1982) voor het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Wat gaat daar nu mee gebeuren, nu het ziekenhuis heeft moeten sluiten?

Karin de Koning