Wijkagent Jan Pieter Koopmans heeft tips voor veiligheid tijdens de Donkere Dagen.
Iedereen extra alert tijdens de Donkere Dagen
“Alleen als iedereen extra alert is tijdens de donkere dagen, kunnen we echt een vuist maken tegen woninginbraken, overvallen en straatroven”, zegt Jan Pieter Koopmans, onze wijkagent. Wij zorgen de komende donkere herfst- en wintermaanden dat we onze politiemensen inzetten op deze ernstige delicten. Ook onze partners, zoals gemeenten en Openbaar Ministerie zetten een extra tandje bij. Daarnaast hebben we echter ook de ogen en oren van alle inwoners in ons gebied hard nodig om verdachte zaken aan ons te melden.”
Verdachte situatie? Bel 112 bij spoed of heterdaad
80 % van de woninginbraken wordt opgelost door de oplettendheid van burgers. “Inwoners kennen hun buurt immers het beste. Ze weten wie hun buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Mensen kunnen de politie bellen als ze in de buurt situaties zien die ze niet vertrouwen, zoals verdachte personen of vreemde auto’s. Bij spoed of heterdaad kan dat via 112 en anders via 0900-8844. Het helpt ons enorm als mensen het kenteken van de verdachte auto en/of het signalement van de verdachte persoon aan ons doorgeven. Want: 112, daar pak je ook inbrekers mee! De kans dat woninginbrekers, straatrovers en overvallers opgepakt kunnen worden, neemt toe als inwoners verdachte zaken bij de politie melden“, aldus Jan Pieter.
Tijdens de donkere dagen, in de periode oktober tot en met maart, zal de politie plaatselijk meer surveilleren, preventieve acties houden, inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten te houden en extra energie te steken in het opsporen van daders.
U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak door te zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en het goed afsluiten van de woning als u weggaat.
Op politie.nl, thema Woninginbraak vindt u meer tips. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte!
WIJKAGENT JAN PIETER KOOPMANS HEEFT TIPS OVER HET VOORKOMEN VAN HELING.
Te mooi om waar te zijn? Heling is strafbaar!
Zonder heler geen steler! Woninginbraken, overvallen, straatroof en winkeldiefstallen gedijen doordat de daders gestolen goederen aan anderen kunnen slijten. Volgens wijkagent Jan Pieter houdt het kopen van gestolen goederen, criminaliteit in stand. “Gestolen spullen worden vaak verkocht aan ‘gewone’ burgers”, legt Jan Pieter uit. “Iedereen kan dus (onbewust) medeplichtig worden aan heling.”
Heling?
Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen spullen. Maar ook het kopen van spullen waarvan u had kunnen vermoeden dat het om een gestolen artikel gaat, is heling. Heling is strafbaar: voor heling kunt u een gevangenisstraf en/of een hoge boete krijgen en bovendien een strafblad. Jan Pieter noemt als voorbeeld: “Stel dat u een fiets, mobiele telefoon of auto kunt kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Dat is dan ook vaak zo: dieven nemen al gauw genoegen met een lagere prijs. Per slot van rekening hebben ze 100% winst. En, goedkoper aanbieden betekent voor hen snellere verkoop.”
Heling voorkomen?
Jan Pieter vertelt hoe u kunt voorkomen (onbewust) aan heling te doen: “Op www.stopheling.nl, of met de Stopheling app, kan iedereen vóór aankoop van tweedehands spullen checken of ze als gestolen geregistreerd staan. Staat het item (nog) niet als gestolen geregistreerd maar is de prijs te mooi om waar te zijn? Blijf dan alert: heeft u er een slecht gevoel bij, koop het dan niet.”
Jan Pieter heeft ook tips om te zorgen dat eigendommen die gestolen worden, minder makkelijk kunnen worden doorverkocht: “Noteer altijd serienummers van (nieuwe) producten die u koopt. Dit kan eenvoudig via stopheling.nl of de Stopheling app. Dit vergroot de kans dat, na diefstal, uw eigendommen worden teruggevonden. En: doe altijd aangifte van gestolen spullen. Met uw aangifte kan de politie een onderzoek starten om de daders op te sporen en de gestolen spullen terug te vinden. Ook krijgt de politie dan meer inzicht in welke helers er zijn en hoe zij werken. Door aangifte te doen, helpt u de politie bij de bestrijding van diefstal en heling.”
Heeft u een vermoeden van heling?
Neem dan contact op met de politie.
- 112 voor spoed en melden verdacht gedrag (0900-8112 voor doven en slechthorenden)
- 0900-8844 voor geen spoed, wel politie (0900-1844 voor doven en slechthorenden)
Meer informatie:
www.politie.nl / thema Heling
Van onze wijkagent: over CYBERPESTEN
Pesten is helaas van alle tijden. Online gepest worden is vaak nog ingrijpender dan gepest worden op straat of het schoolplein. Het gebeurt op afstand en soms anoniem. De gevolgen kunnen groot zijn omdat er veel mensen mee kunnen kijken en nare foto’s en filmpjes lastig van internet te verwijderen zijn. Blijf er niet mee rondlopen, zeker niet als je online bedreigd, gestalkt of afgeperst wordt.
Verschil pesten en bedreiging/stalking
Als je gepest wordt, is dat heel vervelend. Je voelt je vaak verdrietig, onzeker of bang en het lijkt wel alsof het nooit zal ophouden. Het lastige aan pesten is dat het in principe niet strafbaar is. Je kunt dus geen aangifte doen van pesten. Maar wanneer pesten zover gaat dat je beledigd of bedreigd wordt, kun je daar aangifte van doen. Dat is wel strafbaar.
Tips van de wijkagent
- Probeer eerst zelf actie te ondernemen. Vraag hulp van mensen die je vertrouwt, zoals ouders, vrienden of vriendinnen, een leerkracht of vertrouwenspersoon.
- Neem altijd contact op met de beheerder van een site waar die ongewenste foto’s of ander materiaal op staan. Vraag om deze onmiddellijk te verwijderen.
- Als dit niet lukt, neem dan contact op met de politie. Dit kan als je wordt afgeperst, bedreigd, gestalkt of op een andere manier onder dwang wordt gezet. Zorg voor bewijs: print de chat, tekst of foto uit.
Voorlichting
Op de jongerensite van de politie, www.vraaghetdepolitie.nl, vind je meer informatie en filmpjes.
Scholen kunnen de voorlichtingsavonden van de Kinderconsument aanvragen. “Heel nuttig”, aldus wijkagent ” Een bezoek van de stichting gaat gepaard met voorlichtingspakketten, waarin onder meer het boek ‘Pesten is Laf!’ is opgenomen.” Kijk voor meer informatie over cyberpesten op www.dekinderconsument.nl.
Uw wijkagent
Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.